Višňový džem

Višňový džem recept

V sezóně višní si můžeme z tohoto aromatického a lehce nakyslého ovoce připravit domácí višňový džem. Džem z višní je nejen dobrý například namazaný na pečivu, na palačinky nebo do bílého jogurtu, ale má i krásnou barvu.

Ingredience na višňový džem:
    • čerstvé višně, raději méně zralé

Na 1 kg odpeckovaných višní:

  • 700 g cukru krystal
  • 40 g pektogelu (1 balíček)
Příprava receptu na višňový džem:

Višně zbavíme stopek, dobře omyjeme a odstraníme pecky (odpeckovačem). Odkapanou šťávu při tom zachytíme.

Chceme-li mít džem jemnější, část višní podlijeme vodou, krátce podusíme a prolisujeme.

Višně podlijeme několika lžícemi vody (případně přidáme višňový protlak), prudce přivedeme k varu a povaříme. Asi po 10 minutách přidáme pektogel smíchaný se dvěma lžícemi cukru a vaříme 3 minuty.

Potom přidáme po částech zbytek cukru tak, abychom nepřerušily var a vaříme, než začne džem rosolovat. Utvoří-li se na povrchu pěna, sebereme ji až ke konci varu. vařící džem naplníme do skleniček, uzavřeme víčky, otočím dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Poznámka k přípravě višňového džemu
Zdali je džem hotový, můžeme vyzkoušet například kápnutím na studený talířek. Po vychladnutí se pokusíme kapku posunout. Zůstane-li kapka vcelku se zkrabaceným povrchem, můžeme jej plnit do skleniček.

Jednu dávku džemu připravujeme nejvýše z 1,5 kg odpeckovaných višní. Protože višně obsahují méně pektinových látek, používáme při přípravě višňového džemu rosolotvorné látky, v tomto případě pektogel. Pokud se tomu chceme vyhnout, můžeme višně kombinovat s ovocem, které má vyšší obsah pektinových látek jako například rybíz.

Vypeckované višně a rybízový protlak použijeme v poměru 1 : 1. Rybízový protlak připravíme povařením rybízu s malým množstvím vody, než rybíz změkne a ze slupek se vyluhuje dostatek pektinových látek. Rybíz se prolisuje přes síto a vzniklý prolisovaný protlak přidáme k povařeným višním. Dávku cukru můžeme zvýšit o 100 g, jelikož rybíz je dosti kyselý. Dále postupujeme jako v předešlém receptu.  Více o přípravě džemů naleznete níže.

Související články a recepty:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *